5 رکن اصلی برای ساختن یک زندگی سالم و پایدار

5 رکن اصلی برای ساختن یک زندگی سالم و پایدار

زندگی سالم یعنی چیزی بیشتر از خوردن غذای سالم یا ورزش کردن یعنی بدونی چطور با خودت مهربون باشی، به بدنت گوش بدی و گاهی وقتا فقط یک نفس عمیق بکشی و آروم بشینی اینکه به جای عجله، یکم با خودت صبور باشی و بدونی چی بهت حال میده.

زندگی سالم توی تعادل خلاصه می‌شه؛ بین کار و استراحت، بین فکر و احساس، بین تنهایی و با آدمای درست بودن. اینکه از خودت مراقبت کنی نه فقط واسه امروز، بلکه برای اینکه فرداتم روشن‌تر باشه

خواب درست، نه فقط زیاد

اگه شب تا دیر وقت بیداری و صبحا مثل زامبی از تخت میای بیرون، بدن و مغزت حسابی خسته‌ان یک خواب ۷ تا ۸ ساعته و منظم، مثه دکمه ری‌استارت برای جسم و روحه تازه پوستت هم بهتر میشه

2. تغذیه‌ای که واقعاً غذا باشه

نه فقط شکم‌پر کنی! بدن به غذاهایی احتیاج داره که بهش انرژی واقعی بدن، نه فقط کالری بی‌خود. سبزیجات، میوه، پروتئین سالم، و آب کافی… یعنی دل و روده‌ات ازت ممنون می‌شن، نه درگیرت!

3. تحرک، حتی اگه فقط پیاده‌روی باشه

لازم نیست حتما بری باشگاه یا دمبل بزنی یک پیاده‌روی سبک، رقصیدن تو خونه یا حتی کش و قوس دادن بدن بعد از نشستن طولانی، کافیه که جریان خونت راه بیفته و حالت خوب‌تر شه.

4. ذهن آروم، حرف اولو می‌زنه

اگه ذهنت شلوغه، هرچقدر هم بدن سالم باشه، باز حالت خوش نیست مدیتیشن، نوشتن، حرف زدن با یه دوست خوب یا حتی فقط چند دقیقه سکوت، می‌تونه معجزه کنه.

5. آدمای خوب، حالِ خوب

بودن کنار کسایی که انرژی مثبت دارن و دلت رو آروم می‌کنن، خودش یه نعمت بزرگه رابطه‌های سمی رو کم کن، قدر آدمای خوبو بدون، و سعی کن خودت هم یکی از اونایی باشی که حال بقیه رو خوب می‌کنه.


خیلی از جوونا فکر می‌کنن همین که به یک سن خاصی برسن یا از نظر مالی یه وضعیت معمولی داشته باشن، واسه ازدواج کافیه در حالی که فقط رشد جسمی کافی نیست؛ باید از نظر اجتماعی، اخلاقی و عاطفی هم به یک بلوغی رسیده باشن حالا بریم سراغ این مطالب:

رشد اجتماعی

رشد اجتماعی یعنی اینکه بتونی با آدمای دور و برت خوب کنار بیای، مخصوصاً با همسرت که قراره یه عمر باهاش زندگی کنی. کسی که توی زندگی مشترکش به همسرش احترام می‌ذاره، حق انتخاب براش قائله و حقوقش رو رعایت می‌کنه، یعنی از نظر اجتماعی رشد کرده.

یک نشونه‌ی دیگه‌ی رشد اجتماعی اینه که طرف استقلال فکری داشته باشه آدمای مستقل خودشون رو می‌شناسن، می‌دونن چه توانایی‌ها و چه محدودیت‌هایی دارن، و این شناخت باعث می‌شه بتونن درست تصمیم بگیرن این آدما روی هر چیزی فکر می‌کنن، سبک‌سنگین می‌کنن و مسئولیت انتخاباشونو قبول می‌کنن
تو خیلی از ازدواجا، اینکه یکی از زوج‌ها مستقل نباشه باعث کلی دردسر می‌شه آدمای وابسته مدام دنبال اینن که یکی دیگه براشون تصمیم بگیره، چون خودشون اعتماد به نفس ندارن حتی واسه کارای ساده‌ای مثل انتخاب رنگ پارچه هم نمی‌تونن تصمیم بگیرن اگه کسی استقلال نداشته باشه، معمولاً توی زندگی مشترک هم موفق نیست.

چطوری می‌شه مستقل شد؟

استقلال فکری از دو راه به‌دست میاد:
یکی از راه مطالعه، چه درس و دانشگاه باشه چه کتابای آزاد درباره رفتار اجتماعی.
دومیش از راه تجربه‌ست؛ یعنی اینکه از کارای قبلی‌مون یاد بگیریم و اون تجربه‌ها رو توی کارای آینده‌مون به کار بگیریم.
ولی یادت باشه مستقل بودن اصلاً به معنی مشورت نکردن نیست آدمی واقعاً مستقل به حرف بقیه گوش میده، ولی تصمیم نهایی رو خودش می‌گیره و به خاطر حرف مردم از هدفش نمی‌گذره.

یک چیز مهم دیگه: اعتماد به نفس

اعتماد به نفس یعنی به خودت و توانایی‌هات باور داشته باشی بدونی که می‌تونی از پس مسئولیت‌هات بر بیای اعتماد به نفس یعنی واقع‌بین بودن، چون کسی که اعتماد به نفس داره، یک تصویر درست از خودش تو ذهنشه ولی آدمای بی‌اعتماد به نفس همیشه دو دلن، یک کاری رو شروع می‌کنن ولی نصفه ول می‌کنن، هی غر می‌زنن که “نمی‌تونم”، “سخته”، “تصمیم‌گیری برام سخته”.
از اون‌ور، آدمای مغرور برعکس‌ هستن خودشونو خیلی دست بالا می‌گیرن و دچار اشتباه می‌شن.
برای اینکه اعتماد به نفس پیدا کنیم، باید خودمون رو درست بشناسیم، توانایی‌هامونو بدونیم، نقاط قوتمون رو پرورش بدیم از جملات مثبت استفاده کنیم و هدف‌هامونو با توانایی‌هامون هماهنگ کنیم این‌جوری هر موفقیتی یک پله اعتماد به نفسمونو می‌بره بالا.

رشد اخلاقی

رشد اخلاقی یعنی اینکه روی رفتار و اخلاق و عادت‌هامون کنترل داشته باشیم نه فقط به فکر خودمون باشیم، بلکه به فکر حقوق و راحتی بقیه هم باشیم کسی که اخلاق داره، همیشه به عواقب رفتارش فکر می‌کنه، حتی وقتی عصبانیه حواسش هست که یک چیزی نگه که بعد پشیمون شه یا دل کسی رو بشکنه
یکی از خوبی‌های داشتن رشد اخلاقی اینه که خودت احساس آرامش می‌کنی، چون وقتی کنترل گفتار و رفتارت دست خودته، کمتر دچار حسرت یا ناراحتی می‌شی.
رشد اخلاقی دل‌ها رو به هم نزدیک می‌کنه خلاصه اینکه واقعیت یعنی اون چیزی که هست، اخلاق یعنی اون چیزی که باید باشه.

رشد عاطفی

رشد عاطفی یعنی اینکه بتونی احساسات مثبت و منفی‌تو کنترل کنی نه پرخاشگر باشی، نه خیلی مطیع. یعنی یک حد وسط خوب داشته باشی یکی از نشونه‌های رشد عاطفی اینه که آدم حس وظیفه‌شناسی داشته باشه یعنی بدونه چه نقشی داره و اون نقشو درست انجام بده.
کسی که وظیفه‌شناس باشه، از زندگی راضی‌تره، چون می‌دونه داره کار درستو انجام میده.
آدمایی که از نظر عاطفی رشد کردن، خودشون توی زندگی آرامش دارن و به بقیه هم آرامش میدن.

یک نکته‌ی مهم این وسط نقش پدر و مادره چون اگه بچه‌ها از اینکه دختر یا پسر هستن ناراضی باشن، رشد عاطفیشون دچار مشکل می‌شه پدر و مادر باید بدونن دختر و پسر هیچ فرقی ندارن تفاوت توی نقشی هست که توی آینده دارن باید بچه‌هارو با صداقت، مهربونی و قاطعیت بزرگ کرد.

تا اینجا از چیزایی گفتیم که قبل از ازدواج باید حواسمون بهشون باشه ولی بعد از ازدواج هم کلی موضوع هست که اگه می‌خوایم زندگی خوبی داشته باشیم باید بهشون توجه کنیم.

از هر دختر یا پسر جوونی بپرسی خوشبختی بعد از ازدواج یعنی چی، حتماً یک جاییش میگه: «تفاهم».
اما خیلیا فکر می‌کنن تفاهم یعنی هیچ اختلاف نظری نباشه و مثل هم باشن در حالی که زن و شوهر باید مکمل هم باشن، نه اینکه کپی هم باشن.

برای اینکه تفاهم واقعی شکل بگیره، باید بتونیم شرایط همدیگه رو بفهمیم، خودمونو جای طرف مقابل بذاریم، حس هم‌دلی و هم‌فکری داشته باشیم.
هیچ رفتاری الکی از کسی سر نمی‌زنه. زن و شوهر باید بتونن از دید هم به ماجرا نگاه کنن، نه اینکه روبه‌روی هم وایسن.

اما حواست باشه که صبر و گذشت باید دوطرفه باشه اگه فقط یک نفر همیشه کوتاه بیاد، نه تنها فایده نداره، بلکه ممکنه طرف مقابل رو بدتر هم بکنه.
یک گذشت خوب و منطقی اونیه که طرف مقابل بفهمه و خودش هم از رفتارش پشیمون شه و تصمیم بگیره بهتر بشه وگرنه یک گذشت یک‌طرفه فقط باعث خستگیه و هیچی رو عوض نمی‌کنه توی این ماجرا هم نباید کاری کرد که به ارزش و شخصیت خودمون ضربه بخوره.

هنر گوش دادن

یک عامل خیلی مهم دیگه که کمتر کسی بهش دقت می‌کنه، هنر گوش دادنه.
اینکه حواست به حرفای طرف مقابل باشه، وسط حرفش نپری، مفهوم حرفاشو بگیری و موقع مناسب جواب بدی.
این چیزا باعث می‌شه حرف و بحث کش پیدا نکنه و تبدیل به دعوا نشه حتی نوع حرف زدنمونم مهمه، چون گاهی «چطور گفتن» خیلی مهم‌تر از «چی گفتن»

و در آخر: صداقت

هیچی به اندازه صداقت توی زندگی زناشویی مهم نیست خیلیا قبول دارن که: «ترجیح میدم از حقیقت ناراحت شم تا با یک دروغ خوشحال.»
وقتی صداقت نباشه، کل حرفات زیر سؤال میره بی‌اعتمادی به وجود میاد، فضا مسموم می‌شه و رابطه پر از شک و تردید می‌شه صداقت یعنی پایه‌ی یک زندگی سالم آروم و محکم.

5 رکن اصلی برای ساختن یک زندگی سالم و پایدار
5 رکن اصلی برای ساختن یک زندگی سالم و پایدار

زندگی سالم یعنی چی اصلاً؟

زندگی سالم یعنی یک جور زندگی که هم بدن، هم روح و روانت حالش خوب باشه نه فقط غذای سالم بخوری یا ورزش کنی، بلکه با خودت و آدمای دوروبرت هم تو صلح باشی.

فقط تغذیه خوب و ورزش کافیه واسه سالم بودن؟

نه بابا، اینا فقط یک قسمتشه رشد عاطفی، اخلاقی و اجتماعی هم خیلی مهمه باید بلد باشی احساساتتو کنترل کنی، اخلاق درست داشته باشی و توی جمع، روابط سالم بسازی

اعتماد به نفس واقعاً انقدر مهمه؟

آره، خیلی! اگه به خودت و توانایی‌هات باور نداشته باشی، نمی‌تونی تصمیم درست بگیری یا از پس مسئولیتات بربیای اعتماد به نفس، پایه‌ی خیلی از کارای موفق تو زندگیه.

تفاهم تو زندگی مشترک یعنی اینکه دقیقاً مثل هم باشیم؟

نه، اصلاً! تفاهم یعنی بتونین همدیگه رو درک کنین، به حرف هم گوش بدین و مکمل هم باشین، نه اینکه کپی هم باشین احترام، درک متقابل و صبوری خیلی بیشتر از شبیه بودن ارزش داره.

زندگی سالم یعنی یک ترکیب درست از سلامت جسم، روح و روابط با دیگران این یعنی نه تنها باید بدنتو با تغذیه خوب و ورزش نگه‌داری، بلکه باید از نظر روانی هم به خودت اهمیت بدی رشد اجتماعی، اخلاقی و عاطفی هم خیلی تو این قضیه مهمه؛ یعنی باید بتونی با دیگران روابط خوبی داشته باشی، مسئولیت‌پذیر باشی و احساست رو مدیریت کنی برای یک زندگی سالم، باید به خودت و توانایی‌هات اعتماد کنی و بتونی با چالش‌های زندگی روبه‌رو بشی خلاصه اینکه یه زندگی سالم یعنی به خودت و دنیای اطرافت احترام بذاری و به طور کلی همه جنبه‌های زندگیت رو متعادل و سالم نگه‌داری.


این مطلب در واحد تولید محتوای سایت آکادمی جاوید با نظارت دکتر ابوذرجاویدمهرنیا به رشته تحریر در آمده و شامل قانون کپی رایت میباشد استفاده از این مطلب چه به صورت رونوشت یا استفاده جزئی و یا موردی فقط با ذکر منبع مجاز میباشد،

با آرزوی موفقیت برای شما در این راه جذاب.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتوای مطلب

این عنوان است

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است